Bude Škoda vyrábět SUV v Argentině? 9.8.2017

Volkswagen si právě u Národního institutu průmyslového vlastnictví v Brazílii zaregistroval název Tharu. Okamžitě se tedy začalo spekulovat o novém modelu, který by byl určen pro jihoamerické trhy. Mělo by se jednat o nové SUV, které bude podle některých domněnek vyrábět mladoboleslavská automobilka Škoda. Ta by se také měla postarat o vývoj tohoto modelu s tím, že náklady na něj by neměly být příliš velké. Prodávat se však nejspíše bude s logem Volkswagenu.

Minimální náklady

Právě snaha o co nejlevnější přípravu nového vozu má mít za důsledek to, že se chystaná novinka bude v mnohém podobat modelu Karoq, především pak použitými technologiemi. V tom případě by SUV bylo o něco větší než Volkswagen T-Roc, který se již brzy představí v sériové podobě, jeho premiěra je plánována na 23. srpna. Poskytovalo by tak více místa v interiéru a také mělo větší zavazadlový prostor.

Novinka bude postavena na koncernové platformě MQB a její cena by měla být o poznání nižší než u Karoqu. Nízká cena je na tamějších trzích jedním z nejdůležitějších faktorů, a tak se dá předpokládat, že se Škoda bude opravdu snažit co nejvíce minimalizovat náklady na vývoj a testování. Výzkum nebude díky použití technologií, které se již ve vozech Škody nachází, prakticky žádný třeba.

Použitá technika
Pod kapotou by se měl objevit motor 1.4 TSI s maximálním výkonem 112 kW, který se vyrábí v Brazílii. Dočkat by se měli zájemci o tento model také 1.5 TSI se stejným výkonem, ale nižší spotřebou, například díky vypínání válců. Místo sedmistupňové automatické převodovky DSG bude na jejím místě automatická převodovka Tiptronic se šesti převodovými stupni.

Než se připravovaný model dostane do prodeje, v autosalonech v Jižní Americe bude stále v prodeji současná generace Volkswagenu Tiguan, jejíž modernizovaná verze by měla být nabízena pouze v sedmimístném provedení. Ta by měla být v prodeji od začátku příštího roku.