Velikonoční otevírací doba: od 29. 3. do 1. 4. 2024 ZAVŘENO. 

Bude se Superb vyrábět v Německu? 29.9.2017

Podle odborářů se automobilka Škoda chystá přesunout výrobu svého vrcholného modelu Superb, přesněji jeho nástupce, do Německa. Jako hlavní důvod se uvádí vysoká poptávka po vozech s okřídleným šípem na kapotě, výroba totiž nezvládá v současné době pokrýt poptávku. Další generace Superbu se však do výroby nedostane dříve než v roce 2020, takže na konečné rozhodnutí má vedení společnosti dostatek času.

Mluvčí mladoboleslavské automobilky Zdeněk Štěpánek možnost přesunu výroby nové generace modelu Superb do Německa nepotvrdil, pouze připouští, že tato možnost existuje. K této situaci řekl:  „Jednou z klíčových komparativních výhod koncernu Volkswagen je možnost sdílení výrobních kapacit napříč značkami. Škoda Auto takto například zajišťuje výrobu vozů SEAT ve svých závodech v Mladé Boleslavi a Kvasinách a nebo naopak využívá kapacit závodu Volkswagen v Bratislavě pro výrobu modelu Škoda Citigo. Vozy Škoda se také vyrábějí ve stejných závodech jako vozy dalších značek koncernu Volkswagen například v Rusku nebo Alžírsku."

Kvasiny patří SUV

Nyní se model Superb vyrábí ve výrobním závodě v Kvasinách, kde se i přes výrazné navýšení kapacit nedaří uspokojivě stíhat výrobu zde vyráběných modelů, konkrétně se kromě Superbu jedná o tři SUV, a to o modely Kodiaq, Karoq a SEAT Ateca, který má Karoqem společný základ. O SEAT Ateca je takový zájem, že si na něj můžete počkat dokonce až rok. Proto se Škoda rozhodla, že Karoq se bude vyrábět také v Mladé Boleslavi.

Neodstatek zaměstnanců

Škoda se potýká s nedostatkem zaměstnanců ve výrobě, přestože nabízí nadprůměrné platy. Odboráři se navíc chystají na vyjednávání, ve kterém chtějí dosáhnout růstu platů zaměstnanců o více než deset procent. Aktuálně má Škoda ve svých třech výrobních závodech v České republice přibližně 30 000 zaměstnanců. Vyrábí však také v Číně, Rusku, Indii, Alžírsku a na Slovensku, převážně ve spolupráci s koncernovými partnery. S místními partnery pak vyrábí ještě na Ukrajině a v Kazachstánu. O vysoké poptávce po automobilech značky Škoda svědčí i to, že od roku 2014 prodala každý rok přes milion vozů.