Asistent rozjezdu do kopce 10.1.2017

Asistent rozjezdu do kopce (HSA - Hill Start Assist) umožňuje bezproblémové a pohodlné rozjíždění do kopce bez použití ruční brzdy. Rozjíždění do kopce dlouhodobě trápí většinu začínajících řidičů a řidiček. V prudkých kopcích často docházelo k drobným nehodám, které zaznamenali i výrobci aut, a proto vyvinuli systém pro řešení tohoto problému.  Asistent rozjezdu do kopce dnes najdete u většiny automobilek včetně koncernu Volkswagen.

Jak HSA funguje?

Asistent rozjezdu do kopce přispívá k jízdnímu komfortu, ale i k bezpečnosti. Automaticky se aktivuje při sklonu vozovky větším než 5 %, a to při jízdě dopředu i při couvání a můžete ho aktivovat i pomocí silného stlačení brzdového pedálu. To se může hodit v mírném kopci nebo v koloně, když si nejste jisti, že se zvládnete rozjet bez couvnutí. Po uvolnění brzdového pedálu asistent udrží tlak v brzdovém systému po dobu 1 až 2 sekund a řidič během tohoto intervalu bez obtíží stihne přendat nohu na plynový pedál a plynule se rozjet.

Pomůže i v zimě

Asistent značně pomáhá i v zimním období při rozjezdech na zledovatělém kopci. V takovéto situaci by i sebemenší couvnutí značně zkomplikovalo rozjezd.  Díky HSA se vyhnete situacím, kdy se zbytečně zatěžuje spojka, zhasíná motor, skákavě se rozjíždíte, nebo couvnete a skončíte na kapotě auta za vámi.