Apple CarPlay 3.10.2016

Funkci Apple CarPlay podporuje v současné době více než 100 modelů vozů od 21 automobilek. Mezi vozy podporujícími tuto technologii patří luxusní modely od Audi nebo Ferrari, ale i vozy ŠKODA, díky funkci SmartLink, nebo SEAT. CarPlay je často za příplatek, případně pouze v některých výbavách. Jeho působnost se však pořád rozšiřuje a dostává se i do cenově dostupnějších aut.

Připojení ke CarPlay

Kromě auta s podporou CarPlay potřebujete samozřejmě iPhone, konkrétně minimálně model iPhone 5. Samotné spojení není nic složitého. Stačí iPhone připojit přes kabel do USB konektoru v autě, palubní systém iPhone rozezná a CarPlay se automaticky spustí. Na displeji se zobrazí klasické Apple menu, kde naleznete všechny důležité aplikace jako Telefon, Hudba, Mapy, Zprávy apod. Celý systém je založen na použití asistentky Siri, která ale stále bohužel nemá češtinu. Menší nevýhodou může být také to, že v novém Superbu nefunguje CarPlay na malém displeji mezi otáčkoměrem a rychloměrem, což by se hodilo například při vytáčení čísel.

Využití CarPlay

Apple CarPlay má hlavní využití hlavně v komunikaci za jízdy. Když vám při řízení začne někdo volat, hovor se zobrazí na displeji a vy máte možnost zareagovat tlačítky přímo na volantu a současně se věnovat řízení. Přes CarPlay můžete dále přehrávat hudbu z vašeho iPhonu, posílat zprávy nebo spustit aplikaci Mapy, která v tomto případě nahrazuje navigaci.

Systém CarPlay je pro uživatele velmi intuitivní, protože je vytvořený stejně jako iOS, takže uživatel hned ví, co a jak.