3D tisk ve Škoda Auto 14.12.2021

ŠKODA AUTO využívá metodu 3D tisku k výrobě komponentů, náhradních dílů a nářadí.

Aditivní metoda snižuje náklady a zvyšuje flexibilitu v oblasti logistiky a ve skladování.

Projekt „Flexibilnější díky 3D farmám“ byl oceněn Svazem průmyslu a dopravy České republiky jako jeden z nejinovativnějších námětů v oblasti Průmyslu 4.0.

ŠKODA AUTO v rámci programu FORCE – Future Factory cíleně a rozsáhle sází na digitalizaci a technologie z oblasti Průmyslu 4.0.

ŠKODA AUTO sází při výrobě komponentů, náhradních dílů a nářadí na 3D tisk. Česká automobilka využívá takzvané 3D farmy a v oblasti výroby a logistiky se tímto způsobem zaměřuje na větší flexibilitu a efektivitu. Svaz průmyslu a dopravy České republiky udělil ocenění za projekt „Flexibilnější díky 3D farmám“, který patří v České republice k pěti nejinovativnějším námětům v oblasti Průmyslu 4.0 z loňského roku.

Michael Oeljeklaus, člen představenstva ŠKODA AUTO za oblast Výroby a logistiky, zdůrazňuje: „Pomocí 3D tisku vyrábíme komponenty a nářadí ve společnosti ŠKODA AUTO rychleji, efektivněji a s nižšími náklady. Plně tak využíváme technologie z oblasti Průmyslu 4.0. Touto cestou realizujeme svůj program „FORCE – Future Factory“ a dále urychlujeme digitalizaci našich výrobních závodů. Proto jsem opravdu hrdý na to, že náš projekt „Flexibilnější díky 3D farmám“ společnosti ŠKODA AUTO patří v České republice k pěti nejlepším inovativním námětům v oblasti Průmyslu 4.0.“

ŠKODA AUTO využívá výhody 3D tisku v mnoha různých oblastech
ŠKODA AUTO používá metodu 3D tisku například při výrobě prototypů v pilotní hale. Dále se 3D tisk z plastu uplatňuje zejména v útvarech údržby ve výrobě vozů. Automobilka navíc používá tuto technologii v útvaru Centrálního technického servisu, například při výrobě nářadí a náhradních dílů nebo při zkouškách nových materiálů. Technologie 3D tisku má nejčastější využití při výrobě jednoho kusu nebo malých sérií.

Vysoká flexibilita: díly je možné upravovat, odpadají dodací lhůty
V současnosti umožňuje v oblasti Výroby a logistiky společnosti ŠKODA AUTO používat aditivní (přídatnou) metodu celkem 50 kusů 3D tiskáren, které jsou v rámci pracovní skupiny 3D tisku propojeny prostřednictvím speciální sítě. Největší „3D farma“, což je skupina deseti tiskáren, se nachází ve svařovně hlavního závodu v Mladé Boleslavi. Tato technologie umožňuje flexibilně vyrábět potřebné nářadí nebo provádět opravy.. Výrazně se tím zkracuje dodací lhůta pro potřebné nářadí a náhradní díly a odpadá nutnost pořizovat si je do zásoby. Tištěné díly se zakládají v databázi a lze je kdykoliv dodatečně vytisknout či příslušným způsobem upravit.

Technologii je možné používat mnoha způsoby Začátkem dubna 2020 se v počátcích koronavirové pandemie ukázalo, jak mnohostranně je možné používat techniku 3D tisku: v Technickém vývoji, ve firemním útvaru ŠKODA Akademie i ve výrobě v závodech v Mladé Boleslavi a Kvasinách vyrobila ŠKODA AUTO během dvou měsíců 1400 ochranných štítů pro své zaměstnance a pracovníky různých neziskových organizací.