Pro elektromobily nebudou akumulátory, varuje Volkswagen 13.7.2017

Elektromobily zažívají velký rozmach a například Francie chce do roku 2040 prodávat už jen automobily, které nespalují fosilní paliva, pravděpodobně s výjimkou hybridů. Z toho vyplývá, že každé prodané vozidlo bude potřebovat akumulátor. Automobilka Volkswagen ovšem provedla studii, která ukazuje na to, že pokud by všichni výrobci automobilů potřebovali do všech svých vozů akumulátory, bylo by třeba postavit přibližně 40 nových a opravdu velkých továren na jejich výrobu. Sám Volkswagen by chtěl prodávat čtvrtinu svých vozů s elektrickým nebo alespoň hybridním pohonem do roku 2025.

Extrémní zvýšení produkce

Podle odhadů Automotive News by v roce 2025 jen koncern Volkswagenu potřeboval všechny vyrobené akumulátory v aktuálně existujících výrobních závodech. V současné době se vyrábí akumulátory o odhadované kapacitě 150 až 200 GWh ročně. Pro všechny automobilky by pak bylo potřeba vyrábět 1,5 TWh za rok. Výrobci navíc stále čekají na významný technologický pokrok v této oblasti. Mnoho vědců a konstruktérů se zabývá otázkou zvýšení kapacity akumulátorů a zmenšení jejich rozměrů, ale zatím se žádný nový typ nedostal až do výroby. Poslední odhady předpokládají, že do pěti let se dočkáme významného zlepšení, ovšem průlom, který zcela změní na tyto jednotky uchovávající elektrickou energii pohled, by měl přijít až kolem roku 2030.

Je zřejmé, že se toho bude muset ještě hodně stát, aby mohla elektrifikace automobilů dosáhnou svého vrcholu. Zatím jsou kvůli současným technologiím akumulátorů elektromobily značně limitovány a jejich opravdu velký rozvoj, kdy si je bude kupovat většina zájemců o koupi nového vozu, lze očekávat až v době, kdy se tyto limity odstraní nebo spíše posunou o podstatný kus dále.