Velikonoční otevírací doba: od 29. 3. do 1. 4. 2024 ZAVŘENO. 

Mytí auta: Jak na to? Co očekávat od automyček? 31.10.2017

Chcete, aby váš miláček se čtyřmi koly vypadal k světu, ale nevíte jak na to? Přečtěte si, jak správně umýt váš vůz, abyste s ním oslnili všechny, kolem kterých projedete. Prodloužíte také životnost jednotlivých dílů karoserie, ale především jízdou v nablýskaném voze uděláte radost sami sobě, a to je to hlavní.

Proč je mytí důležité?

Svůj automobil byste měli mýt nejen kvůli vzhledu, ale také díky pravidelné údržbě prodloužíte výdrž karoserie a laku. Špína, která je na exteriéru vozu, totiž obsahuje látky, které přispívají ke korozi, pokud pak prší vsáká se do ní voda, která tento nežádoucí proces urychluje. V zimě se ke všemu přidává ještě posypová sůl, a to už je pro váš vůz opravdové zlo. Nejvíce, jak asi víte, trpí podvozek, podběhy, blatníky a nárazníky. Zvláště špatně si v boji proti korozi vedou díly s poškozeným lakem. Nezapomeňte na mytí tedy i v zimě, kdy jsou podmínky obzvlášť nepříznivé, při teplotách přibližně pod -5°C ale mytí ze zřejmých důvodů odložte raději na později.

Způsoby mytí

První možnost, jak umýt vůz, je doma před garáží, na zahradě atd. Dá se považovat za nejlacinější řešení, ovšem stejně potřebujete některé věci, jako jsou mikrovláknové hadry, mycí rukavice (houby), kartáč a samozřejmě také autošampon a další kosmetické přípravky. Druhým způsobem je využít některou z automyček, kterých v poslední době rychle přibývá. Oproti ručnímu mytí mohou kartáče v myčce vytvořit na laku škrábance, některé provozovny se však snaží nabídnout moderní technologie a kvalitní materiály, aby k tomu nedocházelo, zmínit můžeme například textilní kartáče. Existují také samoobslužné mycí boxy, některé nabízí dokonce i šetrné bezkontaktní mytí.

Domácí mytí

Pokud se rozhodnete umýt si auto sami doma, pak je asi nejlepší zvolit metodu se dvěma kbelíky. Nejdříve je potřeba auto opláchnout, abyste jej zbavilli největší hrubé špíny. K tomu se nejlépe hodí vysokotlaký čistič ("wapka"), poslouží však i obyčejná hadice. Po opláchnutí se zaměřte na kola, použijte na ně čistič, protože špína na kolech je opravdu odolná a většinou ji neodstraní ani pečlivé předmytí. Kartáčem na kola pak co nejlépe vyčistěte všechny záhyby a nakonec by je mělo stačit pouze opláchnout, aby špína odtekla pryč.

Po vyčištění kol si do dvou kbelíků napusťte vodu a do jednoho přidejte autošampon podle doporučeného dávkování, které je uvedeno na obalu. Na mytí je pravděpodobně nejlepší a zároveň nejpohodlnější použít mycí rukavici, s kvalitním mikrovláknovým hadrem ale samozřejmě také nic nezkazíte. Namočte rukavici do kbelíku s autošamponem, umyjte pouze malý kus karoserie, vymáchejte rukavici v čisté vodě, znovu ji ponořte do vody s autošamponem a tak stále dokola. Tato metoda je výhodná v tom, že si vodu, se kterou vůz umývate tak rychle neznečistíte a velká část špíny zůstanu ve kbelíku s čistou vodou. Mytí začněte od střechy, až se postupně dotanete k prahům a nárazníkům.

Dalším krokem je opětovné opláchnutí proudem vody, aby autošampon i se zbytky špíny zcela odtekl. Potom už přichází na řadu vysušení, aby na laku nezůstaly zaschlé skvrny. K tomu se hodí velmi jemný hadřík, koupit můžete i takové, které jsou určené přímo k sušení. Pokud chcete svému vozu opravdu dopřát, přichází čas na použití vosku nebo některého dalšího konzervačního či leštícího přípravku. Když už jste se konečně do mytí pustili, můžete věnovat trochu pozornosti také interéru. Alespoň vysátí podlahy a sedaček a vyčištění palubní desky by vašemu vozu jistě prospělo.

Samoobslužné mycí boxy

V samoobslužných mycích boxech v podstatě můžete umýt auto jako doma s tím, že máte k dispozici profesionální vysokotlaký čistič. To ocení především ti, kteří doma nemají žádný. Výhodou těchto boxů je rychlost umytí a také je mytí v nich pohodlné a jednoduché, zkrátka na běžné umytí jsou zcela dostačující. V poslední době rychle přibývá bezkontaktních myček, které jsou k laku velmi šetrné. Obvykle je v nich nutné předmytí klasicky vodou, protože nejsou tak účinné, ale v případě, že myjete auto například každý týden, když není moc znečištěné, nemusí být předmytí ani potřeba. Každopádně se jedná o opravdu zajímavou alternativu k běžným způsobům mytí.

Automyčky

Pokud vás mytí auta nebaví, nemáte na něj čas nebo máte nějakou další výmluvu, proč si ho nechcete umýt sami, jsou pro vás určeny automyčky. Asi je není třeba zdlouhavě představovat, jednoduše vjedete dovnitř, počkáte až skončí zvolený mycí program a vyjedete s umytým vozem. Doporučuje se jezdit pouze do myček s kvalitními kartáči, které jsou k vozidlu, především jeho laku, co nejvíce ohleduplné. Pokud budete jezdit do nejlevnější automyčky u čerpací stanice v celém okolí, s největší pravděpodobností se to brzy na laku projeví menšími či většími škrábanci a vyblednutím barvy. Zpravidla je dobré volit automyčky s obsluhou, kde vám před vjezdem do myčky, auto omyjí. Tím se odstraní velká část nečistot, které by pak při otírání kartáči sloužily jako brusivo.

Setkat se můžete také se specializovanými provozovnami, kterým svěříte vůz a o vše ostatní se postarají pověření a zkušení zaměstnanci. V nabídce je obvykle umytí exteriéru i vyčištění interiéru. Některé firmy nabízejí dokonce profesionální rozleštění laku, po takové údržbě vypadá automobil jako by právě sjel z výrobní linky. Jak ale víte, nebo alespoň tušíte, tyto služby nejsou zrovna levné. Cena je velmi individuální podle požadovaných služeb a aktuálního stavu vozu. Za profesionální umytí, vyčištění a zakonzervování vozu však jistě zaplatíte částku v řádu několika tisíc korun.