Funkce Coming home a Leaving home 20.2.2017

Moderní funkce "Coming home" a "Leaving home" zvyšují komfort řidiče a celé posádky automobilu tím, že osvětlují okolí vozu. Představte si, že zaparkujete večer nebo v noci v tmavé garáži, případně  na ulici před domem, kde není pouliční osvětlení. Podobná situace může nastat i ráno při brzké cestě do práce. V takových případech by se hodilo mít cestu mezi vozem a domovem osvětlenou, abyste pořádně viděli na cestu. A přesně v tomhle vám může pomoci váš vůz.

O krok před i za vámi

Se zmíněnými funkcemi totiž se zpožděním zhasnou (Coming home) nebo se naopak s předstihem rozsvítí (Leaving home) tlumená světla vpředu a koncová světla vzadu, dále pak světla v bočních zrcátkách a osvětlení poznávací značky. Pro rozsvícení světel u funkce Leaving home je nutné použít dálkového ovládání pro odemknutí vozu a světla se po odemknutí automaticky rozsvítí. Obě funkce jsou aktivovány pouze v případě, že je snížená viditelnost, aby se zamezilo nadměrnému vybíjení akumulátoru.

U funkce Coming home se světla zapnou po otevření dveří řidiče, podmínkou však je, aby se tak stalo do 60 sekund od vypnutí zapalování. Světla se vypnou 10 sekund po zavření všech dveří včetně víka zavazadlového prostoru nebo po uplynutí nastaveného času. Pokud zůstaly víko zavazadelníku nebo dveře otevřené, zhasnou po jedné minutě.

Funkce Levaing home se postará o rozsvícení světel po odemknutí vozidla dálkovým ovládáním a zhasnou po 10 sekundách nebo nastaveném časovém intervalu, případně po opětovném zamknutí vozidla na dálku. Pokud nedojde k otevření dveří nebo víka kufru do 30 sekund, vůz se automaticky uzamkne.

Těmito užitečnými funkcemi jsou vybaveny některé automobily značek Volkswagen, Škoda a SEAT.