Ekologická daň při převodu automobilu 20.11.2017

Již v roce 2009 vstoupila v platnost novela zákona o odpadech, která udává povinnost platit ekologickou daň při první registraci motorového vozidla do 3,5 t (kategorie M1 a N1). Motocykly, vozidla nad 3,5 t a vozidla s veteránským průkazem jsou od této daně osvobozeny. Daň se hradí buď při přihlášení vozu, který byl dovezený ze zahraničí, nebo při změně majitele v rámci České republiky. Ekologická daň se platí pouze jednou, pokud tedy prodáváte vůz, u kterého již byla v minulosti tato daň zaplacena, tak se znovu nehradí.

Výše poplatku se liší podle toho, jakou emisní normu dané vozidlo plní. Daň se nevztahuje na všechny vozidla, ale pouze na ty, které buď plní emisní normu Euro 1 a Euro 2 nebo neplní žádnou emisní normu. Vozidla plnící normu Euro 3 a vyšší ekologické dani v současné době nepodléhají. To, že u daného vozidla byla ekologická daň uhrazena, poznáte podle zápisu v technickém průkazu. Pokud o zapalcení daně nejsou v technickém průkazu žádné záznamy, je třeba ji při převodu uhradit.

Kdo ji platit nemusí?

Ekologickou daň nemusí platit všichni, existují zákonem dané výjimky, které stanovují, kdo je od ní osvobozen. První skupinou, kteří nemusí poplatek platit, jsou lidé s tělesným postižením vlastnící průkaz ZTP nebo ZTP-P, dále jsou od něj osvobozeni žadatelé, u kterých dochází k převodu v důsledku nabytí a vypořádání nebo zániku společného jmění v manželství. Daň se nehradí ani v případě, že je vozidlo součástí dědictví nebo je vyváženo do zahraničí.

Chystají se změny

V současné době se zákonodárci výší ekologických daní znovu zabývají a s největší pravděpodobností se dočkáme zvýšení poplatků. Zatím není známo, jak moc se poplatky změní, v jednání je více variant, předpokládá se však, že se bude platit i při převodu vozidla splňujícího emisní normu Euro 3 a pro vozidla plnící nižší emisní normy se poplatky zvýší. U vozidel bez emisní normy by pak měl poplatek zůstat stejný. Plánované změny měly vejít v platnost v roce 2018, ale tento termín se prozatím odsouvá.

Jak probíhá testování vozidel?

Pokud vás zajímá, jak se nejen u automobilů, ale i motocyklů, testují jejich emise a jaké hodnoty musí splňovat, dozvíte se o tom v článku o Euro normách.