SEAT startuje výrobu nové manuální převodovky MQ281 15.7.2019

SEAT Componentes, jeden ze tří výrobních závodů španělské značky, startuje výrobu nové převodovky MQ281 koncernu Volkswagen. Šestistupňová manuální převodovka se bude instalovat do vozů značek SEAT, Volkswagen, Škoda a Audi. Maximální kapacita výroby je 450 000 převodovek ročně.

Výrobu převodovky MQ281 umístil koncern Volkswagen do závodu SEAT Componentes, který leží ve španělském městě El Prat de Llobregat nedaleko barcelonského letiště, na základě zvýšení efektivity a produktivity výroby v předešlých letech. Závod vyrábí všechny potřebné hliníkové díly, ozubená kola a hřídele. Jeho součástí je slévárna a provozy pro strojní opracování, montáž a testy na zkušebních stolicích. V roce 2018 závod SEAT Componentes vyrobil skoro 700 000 manuálních převodovek MQ200.

Nová převodovka snižuje emise CO 2

„SEAT Componentes je klíčovým výrobním závodem pro naši společnost a po převzetí tohoto projektu také pro celý koncern Volkswagen. Díky nové převodovce zvýšíme kapacitu výroby až na 3500 převodovek denně. Náš závod bude díky tomu i nadále měřítkem z hlediska efektivity, produktivity a kvality. Převodovka MQ281 navíc snižuje emise CO 2 u každého vozu o tři gramy na kilometr v porovnání s podobnou převodovkou,”říká Dr. Christian Vollmer, člen představenstva společnosti SEAT, odpovědný za výrobu a logistiku.

„Zahájení výroby nové převodovky MQ281 ukazuje výhody naší nové divize Group Components. Naše závody jsou koncipovány tak, aby mohly vyrábět komponenty pro různé koncernové značky. Výsledkem je svoboda a flexibilita, kterou naléhavě potřebujeme pro přechod na elektrickou mobilitu,”  dodává Thomas Schmall, předseda představenstva společnosti Volkswagen Group Components

40 let výroby převodovek

SEAT Componentes byl založen v roce 1979 a patří do globální sítě devítí závodů koncernu Volkswagen, které se zabývají výrobou převodovek. Jeho rozloha činí 155 000 metrů čtverečních a pracuje v ní přes 1000 zaměstnanců. Další výrobní závody se nachází v Kasselu (Německo), Vrchlabí, Mladé Boleslavi (Česká republika), Córdobě (Argentina), Antigu, Ta-lienu, Tchien-ťin a Čchang-čchunu (Čína).

Závod má v současné době díky optimalizovaným výrobním linkám maximální kapacitu výroby 3500 převodovek za den. To je o 300 převodovek denně více ve srovnání s dobou před zahájením výroby nové převodovky MQ281. Vyrábí se v něm také převodovky MQ200 a celková roční kapacita výroby je nyní 800 000 převodovek obou typů.