Škoda Kamiq si v testech bezpečnosti vybourala pět hvězdiček 9.9.2019

Škoda Kamiq se podrobila testům nezávislé organizace Euro NCAP a odváží si nejvyšší možné hodnocení v podobě pěti hvězdiček. První městské SUV značky se tak zařadilo mezi nejbezpečnější vozy ve své třídě. Výborného hodnocení dosáhla například v ochraně dospělých cestujících či cyklistů. Testování se podrobil vůz s motorem 1.0 TSI ve výbavovém stupni Ambition s pohotovostní hmotností 1156 kilogramů.

Posádku v případě nehody chrání devět airbagů, nechybí mezi nimi kolenní airbag řidiče nebo boční airbagy vzadu. Součástí sériové bezpečnostní výbavy je také multikolizní brzda, proaktivní ochrana posádky a úchyty ISOFIX na zadních sedadlech a sedadle spolujezdce. Standardní výbava zahrnuje rovněž systém udržování jízdního pruhu Lane Assist, na přání je dostupný asistent změny jízdního pruhu Side Assist, který upozorňuje na vozidla blížící se zezadu až do vzdálenosti 70 metrů a na vozidla jedoucí v mrtvém úhlu.

„Aktivní a pasivní bezpečnost našich vozů má pro nás nejvyšší prioritu. To, že i náš nejnovější model Kamiq získal maximální možné hodnocení v podobě pěti hvězd v nárazovém testu Euro NCAP dokazuje naše vysoké nároky na bezpečnosti našich vozů a je dalším dokladem našeho úspěšného vývoje v této oblasti.”říká Christian Strube, člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast technického vývoje.

Ochrana dospělých

Prostor pro cestující zůstal během nárazu 40 procenty přídě stabilní. Ochrana řidiče byla při tomto nárazu v případě holení a hrudníku hodnocena jako dostačující, u ostatních částí jako dobrá. Ochrana spolujezdce byla vyjma pravé holeně dobrá. Data ze senzorů ukazují dobrou ochranu stehen a kolen u řidiče i spolujezdce.

Při čelním nárazu celou přídí vozu byla ochrana sledovaných částí převážně dobrá, pouze v případě hrudníku řidiče a dospělého cestujícího na zadním sedadle byla dostačující. Za ochranu řidiče při bočním nárazu a při bočním nárazu do sloupu Kamiq obdržel plný počet bodů. Celkově si za ochranu dospělých cestujících vysloužil výborných 96 procent bodů.

Ochrana dětí

Při čelním nárazu se 40procentním překrytím přídě byla ochrana všech částí figurín šestiletého i desetiletého dítěte hodnocena jako dobrá s výjimkou krku, kde Kamiq dostal v případě mladšího dítěte dostačující a u staršího dítěte mezní hodnocení. Ochrana obou figurín při bočním nárazu byla u všech sledovaných částí dobrá, což znamená plný počet bodů. Za ochranu dětí Kamiq dostal celkem 85 procent bodů.

Ochrana chodců

Při srážce s chodcem poskytuje přední nárazník nohám chodců dobrou ochranu, dobrá je i ochrana pánve chodců kromě kritické oblasti světel. Dobrou ochranu poskytuje také střed kapoty motoru, po obvodu je dostačující. Nedostatečně je tradičně hodnocena oblast A sloupků. Systém automatického brzdění dobře rozpoznával chodce a cyklisty a ve většině situací byl schopen zabránit kolizi, nebo ji alespoň zmírnit. V hodnocení ochrany chodců Kamiq dosáhl na 80procentní hodnocení. 

Asistenční systémy

Kamiq je vybaven systémem pro připomínání nezapnutého bezpečnostního pásu pro přední i zadní sedadla. Systém automatického brzdění spolehlivě fungoval při městských i dálničních rychlostech. Omezovač rychlosti zamezoval řidiči překročit nastavenou rychlost, zatímco systém Lane Assist pomáhal udržovat vůz jízdním pruhu. V některých kritických situacích systém pro udržování jízdního pruhu zasahoval mírně agresivně. Výbava asistenčními systémy v sériové výbavě a jejich funkce byla ohodnocena 76 procenty bodů.